Overzicht Vietnam rondreizen van Djoser

De Vietnamese keuken

De Aziatische keuken verschilt veel van de westerse keuken die wij kennen. Waarschijnlijk heb je al eens met een aantal Aziatische gerechten kennis gemaakt, maar het is misschien leuk om meer te weten over de keuken van Vietnam voor de reis begint.

Het bekendste traditionele gerecht van Vietnam is de loempia, waarbij fijngesneden varkensvlees of garnalen samen met groenten in rijstpapier worden gerold en gebakken. Waarschijnlijk heb je deze al een keer geprobeerd in één van de vele kraampjes die deze loempia’s verkopen in Nederland

Toch is dit niet het gerecht dat het meest gegeten wordt in Vietnam, het grootste gedeelte van de bevolking eet dagelijks namelijk een eenvoudige bouillon die ze “phö” noemen. Deze bouillon wordt van te voren gekruid met koriander, munt of anijs, in het noorden wordt hier vaak rijst, ui en vlees aan toegevoegd, terwijl ze in het zuiden de soep vooral bereiden met groenten, garnalen of kievitseieren. Er is echter ook een zoete variant van deze bouillon te vinden, die wordt bereid met lychees, bananen en kokosmelk. Een traditionele schotel die je waarschijnlijk wel tegen zult komen in Vietnam is de ‘mi xao’, dit is gebakken mie, klaargemaakt met kip of varkensvlees.

Wat opvallend is aan de Vietnamese keuken zijn de 5 verschillende smaken die de keuken kent, namelijk: wrang, zuur, bitter, zacht en zout.

In tegenstelling tot de Hollandse keuken, spelen aromatische kruiden een belangrijke rol in de keuken van Vietnam, pas daarom goed op met gerechten die pittig gekruid zijn.

Tijdens de reis door Vietnam zal het jullie opvallen dat er overal op straat eten te koop is en wordt gegeten. Kleine kraampjes waar ter plekke een maaltijd wordt bereidt in de wok, of stalletjes met enorme hoeveelheden vers fruit of lekker snacks. Er is voor alle smaken wel iets te vinden tijdens deze reis!